zilveren armband poetsen

De een doet het zus en de ander doet het zo: hoe maak je zilveren sieraden schoon? Vele wegen leiden naar Rome, misschien heb jij je eigen manier van schoonmaken. Ik laat je in ieder geval mijn manier zien!

Zilveren sieraden schoonmaken

Nieuwe zilveren sieraden zijn nog helemaal schoon en ze blinken nog mooi. Maar na een tijdje worden je sieraden wat dof en er kan ook eventuele aanslag ontstaan. Als jij je sieraden dagelijks draagt kan er wat vuil op je sieraden komen. Door cosmetica en parfum kan er een aanslag ontstaan wat oxideren heet. Iedereen heeft een andere zuurgraad en dat is afhankelijk van wat je eet, of je alcohol drinkt, medicatie gebruikt en of je veel transpireert. Maar gelukkig zijn er allerlei manieren om je sieraden weer mooi schoon te maken!

hagerty silver foam hoe maak je zilver schoon

Hoe maak je zilver schoon?

 1. Zilverpoets
 2. Afwasmiddel
 3. Baking soda
 4. Silver care
 5. Cola
 6. Azijn
 7. Zout
 8. Tandpasta
zilveren sieraden schoonmaken
 1. Zilverpoets
  Het is niet iets wat je standaard in de kast hebt staan, maar wil jij je sieraden schoonmaken, dan is zilverpoets een goede optie. Een oude bekende van vroeger is de Silvo zilverpoets. Dat breng je aan op je zilver met een zachte doek en zorg ervoor dat je het goed verdeeld. Even in laten werken en weer schoonwrijven met een schone doek.
 2. Afwasmiddel
  Je kunt je zilveren ketting schoonmaken door ze in een badje met lauwwarm water en afwasmiddel te dompelen. Kies voor een zacht afwasmiddel en gebruik een oude zachte tandenborstel om over je sieraden heen te poetsen. Je droogt het hierna weer voorzichtig af.
 3. Baking Soda
  Hiervoor heb je één deel water nodig en drie delen baking soda. Wanneer je dit met elkaar mengt, ontstaat er een dikke pasta. Die pasta smeer je met een droge doek over het zilver. Ga hiermee goed over je sieraden en spoel het erna af en dep het erna droog.
 4. Silver Care
  Dit is voor mij de ultieme tip. Ik gebruik zelf Hagerty Silver Care, Dit werkt voor mij uitstekend! Het lijkt wel alsof mijn armbanden weer uit de winkel komen. Er zit een klein sponsje bij en de silver care is een beetje roestbruin van kleur. Dat breng je met wat water aan op je zilveren sieraden en poetsen maar. Het gaat ook schuimen wanneer je het aanbrengt. Daarna droog ik alles met een doek af en poets ik het nog op met een speciaal poetsdoekje. Shine!
 5. Cola
  Wanneer je met cola aan de slag gaat is het eigenlijk heel simpel. Schenk wat cola in een bakje en leg hierin je sieraden. Laat het een nacht staan en spoel het erna af (het liefst met gedistilleerd water). De volgende dag zul je echt resultaat zien.
 6. Azijn
  Bekleed een emmer of bakje met aluminiumfolie en voeg baking soda en zout toe. Hierna giet je er azijn bij (let op: dat gaat bruisen). Als laatste giet je kokend water bij het mengsel. Als laatste breng je het zilver in het bakje/emmer wat je wilt schoonmaken en dat laat je 5 minuten rusten. Daarna haal je de zilveren sieraden eruit en poets je het kort op.
 7. Zout
  Ook met zout kun je je zilveren sieraden zoals een zilveren ketting schoonmaken. Breng een dun laagje zilverfolie om je ketting en vul een glas met zout en kokend water. Hier laat je het kettinkje in rusten en één dag later haal je het eruit. Even met een zachte doek erover en klaar!
 8. Tandpasta
  Deze hoor ik ook van veel mensen als aanrader: zilver schoonmaken met tandpasta. Je hebt vast wel ergens een oude tandenborstel liggen. Breng de tandenpasta erop aan en wrijf ermee over je zilveren sieraden. Hierdoor gaan je sieraden weer helemaal glimmen!

Wil jij dus je sieraden schoonmaken? Dan zie je dat er een aantal mogelijkheden zijn om zilver te reinigen. Hopelijk heb ik je genoeg input gegeven op de vraag:’ Hoe maak je zilver schoon’? Heb jij misschien nog andere manieren hoe je het beste zilveren sieraden kunt poetsen? Dan hoor ik dat graag!

Liefs,

advert-image